Дипломни и курсови работи

Преглед на: СОКРАТ


Автор: moderator | Дата на добавяне: 2011.07.16

СОКРАТ
Първият философ атинянин, съвременник на Демокрит. Сократ е интересен не само с учението си, но и с живота си, защото той е въплащение на учението му. Сократ оказал огромно влияние не само на античната, но и на съвременната философия.
Източници. Сведенията ни за Сократ са оскъдни и не съвсем надеждни. Самият Сократ обичал да събеседва и за това няма лично творчество. В Платоновия диалог «Федър» Сократ се изказва против египтянина Тота или Тевт, който бил смятан за изобретател на писмеността. Сократ се изказжа против писменността - за него тя прави знанието повърхностно, пречи на дълбокото вътрешно усвояване, писанията са мъртви, колкото и да ги разпитваш те твърдят едно и също, освен това писмеността прави знанието достъпно за всеки. Сократ предпочитал интригуващия и жив диалог. Точно затова всичко, което знаем за Сократ е достигнало до нас благодарение на учениците му – историка Ксенофонт и философа Платон. Ксенофонт посветил на Сократ и неговото учение своите произведения «Апология на Сократ» и «Спомени за Сократ», където го определя като човек зареден с положително знание, което преподавал и по-скоро занимаващ се в областта на етиката, отколкото в областта на метафизиката. Платон пък смята, че учителят му е мислител с мощна метафизическа нагласа, който поставя основи на трансцедентална философия с немислими мащаби, той приписва почти цялото си учение на Сократ, така че дори е трудно да се каже къде свършва Сократ и къде почва Платон (особенно в ранните му диалози).
Сократ не написал нито един истрочески, философски труд. В тези времена, когато книгата била ръкописна рядкост, на всички било очевидно преимуществото на речта пред писмото, нейната изразителност и възможността да се реагира на аудиторията. До нас е достигнала информация за 35 философски труда на Платона ( за които авторството на 11 се счита съмнително). Повечето от тях били изложени във формата на диалози. Диалогът дава на автора възможност да се приближи максимално до живата реч. Стилът на Сократ се основава на работа със събеседници, така че било много трудно да се представи в писмен вид. Той считал, че знанието, получено наготово, не е ценно за него и затова не трае толкова дълго, колкото ако е продукт на собственното мислене.

Уникални посещения:  Днес 4  |  Вчера 76  |  Общо 236535 за 3234 дни  |  Средно дневно 74  |  Рекорд 445 на 17.11.2018 (23:51)  |  2 Потребител е online