Дипломни и курсови работи

Преглед на: Моят свят след пет години


Автор: moderator | Дата на добавяне: 2013.06.12

ПУ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”
Е С Е
ПО СОЦИОЛОГИЯ НА ИКОНОМИКАТА
НА ТЕМА: МОЯТ СВЯТ СЛЕД ПЕТ ГОДИНИ
Моят свят след пет или след десет години, различен ли ще е от този, в който живея в момента? Има ли основателни причини да вярвам, че ще е различен? По-добър ли ще е!? Този свят всъщност е личният свят, но свързан с останалия, с хората, с факта, че съм родена в България, отраснала, учила, че тук са минали най-хубавите мигове – детските.
Това са въпроси, които си задавам, мислейки за бъдещето си.
Ще мога ли да остана тук или ще поема навън, в друга държава, както правят голяма част от връстниците ми? Сигурност – това търся аз, това търсят и другите около мен. Може ли тук, в собствената си страна да получа сигурност, да се чувствам равноправен европейски гражданин, пълноценен млад човек, работещ не каква да е работа, а подходящата точната, според образованието и възможностите!?
Още много въпроси мога да задам, но отговорите са сложни, някои от тях остават отворени. Разбира се, че собственият свят е свързан с околния - неизбежен факт.
Моята страна – България! Каква е сега ситуацията в България, икономическата й стабилност, световната криза отразила ли се е и в нашата страна? Кризата настъпва сега или живеем с привичката, че ние сме в перманентна икономическа криза?
Рецесията е обхванала целия свят, отрязава се и у нас. Аз лично съм настроена сравнително оптимистично, относно това, че България като част от Европа ще скочи напред в икономическото си развитие, за да може да стигне по-висок стандарт на живот на хората и респективно да се отрази на социалното положение на българина във възходяща линия.
Да, но понякога в ежедневието, в най-банални и обикновени ситуации този оптимизъм изчезва... Появява се обратното на оптимизма, един млад човек подхвърлян, неосигурен, незащитен, какво може да направи. Едната възможност е да остане и да се бори, другата е да търси гореизброените необходимости в някоя друга страна, социална, където стандарта на живот е много по-висок.

Уникални посещения:  Днес 48  |  Вчера 196  |  Общо 287287 за 3531 дни  |  Средно дневно 82  |  Рекорд 446 на 11.04.2020 (23:46)  |  9 Потребител е online